Fesyen pemakaian tudung dikalangan remaja : satu kajian di Jitra - FASS Final Project (BIS)

Mohd Syah Zali Ramle, (2013) Fesyen pemakaian tudung dikalangan remaja : satu kajian di Jitra - FASS Final Project (BIS). Fakulti Sains Sosial Gunaan, Open University Malaysia. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
library-document-936.pdf

Download (743Kb) | Preview

Abstract

Kajian ini adalah mengkaji tahap penerimaan dan pengamalan remaja Islam terhadap fesyen bertudung. Tujuan kajian ini adalah mengenai pandangan pelajar wanita Islam tentang fesyen bertudung remaja Islam terkini, pandangan terhadap fesyen bertudung dan juga mengetahui tahap kefahaman remaja Islam mengenai tuntutan bertudung khususnya di Jitra, kedah. Kajian ini hanya dilaksanakan berkenaan fesyen bertudung di kalangan remaja perempuan Islam di Pekan Jitra sahaja. Penyelidik akan memilih 50 responden. Kajian kuantitatif ini menggunakan soal selidik sebagai instrumen kajian. Aurat bagi mendapatkan gambaran yang jelas berkenaan fesyen pemakaian tudung di kalangan remaja. Secara keseluruhannya, dapatan kajian menunjukkan bahawa majoriti responden mengetahui konsep, kewajipan bertudung serta mengikuti perkembangan fesyen bertudung. Namun, kurang memberikan maklumbalas yang baik dari sudut pengamalannya. Hasil daripada dapatan kajian yang diperolehi, penulis mengemukakan beberapa cadangan berkenaan fesyen bertudung supaya dapat diaplikasikan dalam kehidupan masyarakat seharian. (Abstract by author)

Item Type: Other
Additional Information: Kertas Projek yang dikemukakan sebagai memenuhi sebahagian keperluan untuk Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Pengajian Islam
Uncontrolled Keywords: Project paper, Final project, BIS
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc
Divisions: Cluster of Applied Sciences
Depositing User: Shahril Effendi Ibrahim
Date Deposited: 22 Dec 2014 03:43
Last Modified: 27 May 2021 23:49
URI: http://library.oum.edu.my/repository/id/eprint/936

Actions (login required)

View Item View Item