Open University Malaysia Digital Library Blog

In promoting a world class digital environment for open and distance learning, the library's role is to support teaching, learning, and research requirements via virtual learning and to enhance information skills among the learning community.
Info Hunt Quiz 2014

Info Hunt Quiz 2014

final poster

The fun is back! Participate in the quiz above and you will stand to win prizes!

Quick! Click here to start –> http://goo.gl/21bU4J

Mengurangkan berat badan dengan Diet Atkins!

Mengurangkan berat badan dengan Diet Atkins!

Semakin hari anda kian terasa semakin gemuk? Hilang keyakinan diri kerasa rupa paras yang besar? Kekasih anda tinggalkan anda kerana anda gemuk? Sekiranya jawapan anda pada persoalan di atas adalah ya, jadi anda harus memulakan hidup baru anda dengan diet yang seimbang, bukan sahaja untuk rupa paras, tetapi untuk kesihatan anda pada masa akan datang. Sedangkan enjin kereta pun kita perlu servis dari masa ke semasa, inikan pula badan manusia.

Terdapat berbagai jenis program diet yang diperkenalkan, antaranya adalah seperti diet kalori, low fat diet, diet detox, diet mengikut jenis darah, diet tanpa nasi, vegetarian diet, serta banyak lagi (Kevin Zahari, 2012).  Tetapi artikel kali ini saya ingin menyentuh mengenai Diet Atkins.

Apakah itu diet Atkins? Saya akan berkongsi sedikit sebanyak mengenai apa itu diet Atkins & bagaimana caranya mahu melakukan diet ini.

Diet Atkins ialah sejenis corak pemakanan yang diperkenalkan oleh Dr. Robert C. Atkins bagi membantu seseorang individu untuk mengurangkan berat badan melalui konsep pembakaran karbohidrat (carbohydrate) dan lemak di dalam badan.

Dengan mengurangkan dan mengehadkan makanan berkarbohidrat seperti nasi, mi, kentang dan gula, badan akan mula membakar lemak sebagai bahan api. Ini bererti berat badan anda akan mula menyusut.

Dr Atkins mula mengembangkan idea karbohidrat rendah dalam pemakanan, semenjak tahun 1970an lagi tapi kurang mendapat sambutan. Pada masa itu ramai rakyat Amerika telah mengikuti low-fat diet atau diet rendah lemak.

Melalui low-fat diet, ada yang tidak berjaya mengurangkan lemak badan kerana walaupun mereka mengehadkan makanan berlemak, mereka masih mengambil makanan berkarbohidrat dan bergula, seperti meminum lebih  banyak jus, memakan roti dan kentang berlebihan. Yang berjaya menurunkan berat badan pula selalunya akan kembali ke berat badan asal dalam masa 1-2 tahun kerana kebanyakan diet yang diperkenalkan menyebabkan mereka sentiasa terasa lapar dan tak mampu mengikut teknik low-fat diet itu buat masa yang lama.Itulah sebabnya mereka yang mengamalkan diet rendah lemak (low-fat diet) sering tidak berjaya. Bukan apa, walaupun mereka makan makanan rendah lemak seperti low-fat yoghurt, minum jus buah-buahan, makan hanya roti sahaja tapi tak makan daging atau telur, makan makanan low-fat dalam paket, yang pastinya makanan tersebut mengandungi karbohidrat dari gula, tak kira gula buah-buahan atau karbohidrat biasa.

Dr Atkin telah membuat kajian mengenai low carbohydrate diet dan mendapati yang mereka yang mengamalkan pemakanan kurang dalam karbohidrat tetapi tinggi dengan protein mampu menghilangkan berat badan yang berlebihan dan kekal dalam keadaan langsing seumur hidup.

Atkins Nutritional Approach (ANA) dibahagikan kepada 4 peringkat utama yang perlu diikuti dengan penuh berdisiplin dan dedikasi jika anda ingin mencapai tubuh langsing impian anda. 4 peringkatnya ialah:

 1. Induction (permulaan dan pengenalan) 2 minggu atau lebih, mengikut keadaan dan berat badan.
 2. Ongoing Weight Loss (penyusutan berat berterusan)
 3. Pre-maintenance
 4. Lifetime Maintenance

Induction ialah peringkat terpenting sekali dalam Atkins Diet kerana ia adalah tapak permulaan kepada corak pemakanan yang berbeza daripada apa yang pernah anda lalui selama ini. Induction sebaik-baiknya dilakukan selama 2 minggu (paling kurang) dan boleh diteruskan selama 6 bulan sehingga 2 tahun, mengikut keadaan kesihatan dan berat badan anda. Yang pasti, lagi berat badan anda atau lagi susah untuk anda menghilangkan berat badan (atau kedua-duanya sekali), lagi lama anda patut berada pada tahap Induction.

Dilarang makan Semasa Induction (Permulaan diet):

 1. Nasi, mi, mihun, laksa, laksang, spagetti, fettucini, vermicelli, kuew tiau dan yang sebangsa dengannya.
 2. Roti, roti berserat, roti bun, roti boy, roti canai, roti jala, roti bakar, roti pastries dan apa-apa yang sebangsa dengannya. tak kira putih atau berfiber, berinti atau tidak.
 3. Gula – gula pasir, gula melaka, gula merah, madu, gula-gula dan apa-apa yang bergula tinggi.
 4. Buah-buahan, tak kira apa-apa jenis terutama sekali pisang (23.7 gram karbohidrat sebiji).
 5. Minuman bergula, milo jus buah-buahan, barli, air bergas (coke, Pepsi, 100plus, etc), kurangkan pengambilan kopi!
 6. Snek seperti Twisties, biskut manis, nachos, popcorn, jeruk manis.
 7. Segala bentuk kekacang, tempe & sebagainya.
 8. Makanan berproses seperti bebola ikan, bebola sotong, bebola ayam(bertepung)
 9. Makanan bertepung seperti kek, biskut, kuih-muih dan semua produk bergandum.
 10. SOS & Kicap (kebanyakkannya tinggi karbohitrat)
 11. Sayuran berkarbohidrat tinggi seperti kentang, segala jenis ubi, lobak. 
 12. Produk tenusu seperti susu, yoghurt, dadih, tak kira rendah lemak atau tidak.
 13. Makanan ringan seperti gula-gula, potato crisps, chocolate, pop-corn, aiskrim.
 14. Sate yang diperap dengan gula @ madu (kat kedai)
 15. Keropok lekor, oat, gula perang, beras perang.

Boleh Makan:

 1. Ayam(semua bahagian) – panggang, steam, bakar, sup, digoreng tanpa tepung.
 2. Telur ayam, Telur itik, Telur ikan. – telur dadar, rebus, goreng.
 3. Ikan, Udang, Ketam -  (kurangkan sotong & kerang kerana karbohidrat tinggi.)
 4. Daging(semua bahagian) – rusa, lembu, kambing – buat steak, satay grill, sup ekor, daging bakar, disalai, keropok kulit lembu.
 5. Sayur, terutamanya sayur hijau. Lagi hijau, lagi bagus, macam sawi, bayam, salad, timun. Kurangkan lobak merah, kacang panjang, bendi & tomato.
 6. Keju jenis cheddar, mozarella, parmesan. Cuba limit kepada 2-3 keping sehari.
 7. Air kosong, air mineral -minum 8 gelas atau lebih sehari untuk elakkan sembelit.
 8. Burger & hotdog? daging sahaja, roti2 buang…(pastikan burger rendah karbohitrat)
 9. Makan supplement dan vitamin seperti spirullina dan multi-vitamins untuk menambahkan lagi tenaga dan kuatkan daya ketahanan badan.
 10. Rumpai laut.
 11. Rempah-ratus boleh digunakan asalkan asli, tak ditambah gula atau perasa tiruan.
 12. Minyak masak, olive oil & sebagainya.
 13. Chewing gum yang sugar free, selalunya 1 carb sebiji, cukup 2 or 3 biji sehari kalau nak makan.
 14. Multivitamin, spirullina, psyllium husk, teh hijau, teh herba, teh org kampung.(tanpa gula)

Syarat-syarat Induction:

 • Pastikan cukup minum air, 1 liter setiap 25kg berat anda.  (Penting)
 • Pastikan anda makan 3 kali sehari (saiz makanan biasa) atau 4-5 kali sehari (tapi portions kecil). Jangan sekali-kali malas makan sebab anda akan terasa sangat lapar nanti dan sukar nak kawal emosi dan nafsu makan. Makan malam biarlah sebelum jam 8.00pm atau 4 jam sebelum tidur. Jangan ponteng makan(menyebabkan badan dalam mood lapar & metabolisma menurun)
 • Makan 20 gram karbohidrat sehari sahaja. Baca label pada produk di pasaraya. Sebaik-baiknya makan makanan dari pasar seperti ayam, daging, ikan sebab kandungan karbohidratnya 0 gram.
 • Makanan diproses di kilang selalu ditambah gula dan berkarbohidrat tinggi. Baca label tin, botol, kotak atau packet yang dibeli untuk tahu kandungan karbohidrat. Berhati-hati memilih sos dan kicap dalam botol.
 • Jangan makan apa-apa pun yang disenaraikan dalam senarai makanan yang diharamkan di atas. Walau sepinggan nasi pun boleh menaikkan glukosa dalam badan dan menyebabkan anda ketagihan nasi dan benda-benda manis. Bersabar dan berdisiplinlah kalau nak kuruskan badan.
 • Minum banyak air. Kalau sembelit, anda boleh mengambil psyllium husk / serat bercampur secawan air. Psyllium Husk / serat ada dijual dimana-mana farmasi dan kedai Cosway.
 • Makanan boleh digoreng, dipanggang, direbus, disalai asalkan tidak ditambah gula dan madu.BERHATI2 KETIKA MAKAN DI KEDAI, kemungkinan ada gula dalam masakan.
 • Ambil supplement seperti spirullina dan vitamins untuk lebih menyihatkan badan lagi. Pastikan product tidak mengandungi gula.
 • Kurangkan makan berproses seperti burger & hotdog (boleh makan, cuma kurangkan)

Induction hanya berlangsung selama 2 minggu. Kalau berat badan berlebihan sangat atau lambat menyusut, anda boleh kekal pada tahap Induction(20g) selama 6 bulan ke atas dengan selamat. Tahap seterusnya, Ongoing Weight Loss, akan memperkenalkan makanan berkarbohidrat secara berperingkat, daripada hanya memakan 20 gram sehari, ditambah 5 gram setiap minggu (kepada 25 gram, 30 gram, 35 gram, etc) supaya anda tahu had toleransi karbohidrat anda.

Had toleransi kabohidrat anda ialah jumlah karbohidrat tertinggi sehari (dalam gram) badan anda boleh proses tanpa menyebabkan penambahan atau kekurangan berat badan (equilibrium state). Untuk atlit atau yang bersukan, boleh mencecah tahap 100 gram karbohidrat sehari tapi orang biasanya 40-70 gram sehari. Ada yang bermetabolisma rendah hanya pada tahap 24 gram sehari.

Untuk buang air yang berlebihan tu, kita kena  minum dengan banyaknya. Ini adalah benda yang memang orang kekadang susah nak buat, sebab malas nak sediakan air dalam kuantiti yang banyak. Anda perlu minum air yang sangat banyak untuk mengurangkan air di dalam badan. Mesti ramai yang akan mempertikaikan, kenapa kalau kita nak buang air dalam badan kena minum banyak air? bukan ke nanti lagi banyak air dalam badan.

Memang itu adalah perkara yang biasa  yang kita dengar dari semua orang, namun apabila kita minum air kosong yang banyak, kita akan mengelakkan diri kita dari dehydrated atau kekeringan. Kemudian kita akan lebih kerap ke tandas untuk membuang air. Dengan kegiatan ini, banyak mineral yang kita tidak perlukan akan dibuang juga dalam proses ini. Sambil itu, kita akan secara tidak langsung akan melakukan senaman ringkas kerana perlu berulang alik ke tandas.

Ramai yang ingin diet dengan memakan buah-buahan. Namun kita perlu ingat, buah-buahan berwarna mengandungi kandungan gula yang agak tinggi jika diambil dalam kuantiti yang berlebihan. Gula yang berlebihan ini akan ditukar kepada kanji dan akan disimpan sebagai lemak jika kita tidak gunakan. Secara dasarnya, diet dengan hanya memakan buah-buahan adalah menyeksa diri, sebab kita akan lapar.

Peringatan: Jangan sekali-kali berlapar untuk menurunkan berat badan, kerana ianya tidak perlu. Apa yang penting, kita perlu seimbangkan pemakanan kita, kita perlu lihat bagaimana aktiviti harian kita, jika kita jenis yang suka bersarapan dan tidak mengambil makanan tengahari, dan silalah mulakan hari anda dengan sarapan yang agak berat supaya kita akan mempunyai tenaga untuk meneruskan kerja-kerja seharian.

Jika kita malas untuk mengambil sarapan walaupun kurang digalakkan kerana ianya akan menyebabkan kita kekurangan tenaga untuk memulakan hari kita. untuk program ini, kita akan makan seperti biasa, 3 kali sehari. sarapan, makan tengahari,  dan makan malam. Tapi apa yang kita makan untuk setiap sesi adalah berbeza. Untuk makan tengahari, kita boleh makan makanan yang berat, jika anda sukakan ayam, makanlah ayam sebanyak mana pun, Kalau nak makan ikan atau daging pun begitu. Lengkapkan hidangan anda dengan sumber-sumber vitamin dari sayuran atau buah-buahan.

Benda paling penting, buang tabiat suka meminum minuman ringan seperti coke, sprite, pepsi dan sebagainya, kerana minuman ini mengandungi kandungan gula yang sangat tinggi. untuk makan malam, makan makanan yang ringan, seeloknya jangan makan terlalu lambat untuk membolehkan badan kita menghadamkan makanan dan dalam masa yang sama menggunakan tenaga yang dibekalkan oleh badan kita itu.

kepada sesiapa yang gemar untuk bersukan, silalah bersukan, kegiatan sukan seperti berenang, joging, berjalan dan sebagainya akan membantu untuk mengurangkan berat badan, namun ini hanya tambahan. Dengan program yang disenaraikan di atas, ada yang telah turun sehingga 30kg dalam masa beberapa bulan sahaja. Walaupun beliau tidak melakukan sebarang sukan. berjalan sudah memadai bagi yg tidak mampu bersukan.

Peringatan: Ibu hamil tidak boleh mengamalkan Atkins Diet. ibu mengusukan anak tidak digalakkan buat induction, tetapi masih boleh buat low carb diet(bawah 160g carb)

Masih belum terlambat sekiranya anda mahu memulakan diet Atkins. Dalam tempoh 2 minggu induction, anda pasti akan dapat melihat bagaimana perubahan diri anda. Tidak percaya? Terpulang kepada anda. :)

Untuk maklumat tambahan, anda boleh merujuk pada blog seperti link dibawah. Juga di dalam portal OUM TSDAS Digital Library (jangan lupa login melalui myVLE) terdapat sebuah buku mengenai Diet Atkins (buku tersebut boleh didapati di Library OUM Learning Centre Petaling Jaya), serta beberapa artikel yang anda boleh muat turun dan baca melalui portal library. Anda boleh membuat pencarian di dalam Discovery dan juga OPAC, dengan menggunakan kata kunci ‘Diet Atkins‘.

Sumber, olahan, rujukan dan komuniti

http://bicikut.blogspot.com/2011/04/13-april-2011.html

Kelab Diet Atkins Malaysia

DRINK WATER ON EMPTY STOMACH

DRINK WATER ON EMPTY STOMACH

a

DRINK WATER ON EMPTY STOMACH

It is popular in Japan today to drink water immediately after waking up every morning. Furthermore, scientific tests have proven its value. We publish below a description of use of water for our readers. For old and serious diseases as well as modern illnesses the water treatment had been found successful by a Japanese medical society as a 100% cure for the following diseases:

Headache, body ache, heart system, arthritis, fast heart beat, epilepsy, excess fatness, bronchitis asthma, TB, meningitis, kidney and urine diseases, vomiting, gastritis, diarrhea, piles, diabetes, constipation, all eye diseases, womb, cancer and menstrual disorders, ear nose and throat diseases.

METHOD OF TREATMENT
1. As you wake up in the morning before brushing teeth, drink 4 x 160ml glasses of water
2. Brush and clean the mouth but do not eat or drink anything for 45 minute
3. After 45 minutes you may eat and drink as normal.
4. After 15 minutes of breakfast, lunch and dinner do not eat or drink anything for 2 hours
5. Those who are old or sick and are unable to drink 4 glasses of water at the beginning may commence by taking little water and gradually increase it to 4 glasses per day.
6. The above method of treatment will cure diseases of the sick and others can enjoy a healthy life.

The following list gives the number of days of treatment required to cure/control/reduce main diseases:
1. High Blood Pressure (30 days)
2. Gastric (10 days)
3. Diabetes (30 days)
4. Constipation (10 days)
5. Cancer (180 days)
6. TB (90 days)
7. Arthritis patients should follow the above treatment only for 3 days in the 1st week, and from 2nd week onwards – daily..

This treatment method has no side effects, however at the commencement of treatment you may have to urinate a few times. It is better if we continue this and make this procedure as a routine work in our life. Drink Water and Stay healthy and Active.

This makes sense .. The Chinese and Japanese drink hot tea with their meals not cold water. Maybe it is time we adopt their drinking habit while eating!!! Nothing to lose, everything to gain…

For those who like to drink cold water, this article is applicable to you.
It is nice to have a cup of cold drink after a meal. However, the cold water will solidify the oily stuff that you have just consumed. It will slow down the digestion.

Once this ‘sludge’ reacts with the acid, it will break down and be absorbed by the intestine faster than the solid food. It will line the intestine.
Very soon, this will turn into fats and lead to cancer. It is best to drink hot soup or warm water after a meal.

A serious note about heart attacks:

• Women should know that not every heart attack symptom is going to be the left arm hurting,
• Be aware of intense pain in the jaw line.
• You may never have the first chest pain during the course of a heart attack.
• Nausea and intense sweating are also common symptoms.
• 60% of people who have a heart attack while they are asleep do not wake up.
• Pain in the jaw can wake you from a sound sleep. Let’s be careful and be aware. The more we know, the better chance we could survive.

Sourcehttps://www.facebook.com/thenaturesfarmacy, http://www.thenaturesfarmacy.com/

Coming soon

Coming soon

teaser

Sistem Pemulangan Buku Automatik (Bookdrop) di Kampus Induk

Sistem Pemulangan Buku Automatik (Bookdrop) di Kampus Induk

Makluman untuk semua pengguna Perpustakaan Induk (Kuala Lumpur),

Sistem Pemulangan Buku Automatik (Bookdrop) di perpustakaan Kampus Induk ditutup sementara waktu bagi kerja-kerja pengubahsuaian.  Sila berurusan dengan pustakawan di kaunter perpustakaan bagi urusan pemulangan buku.

Sekian, terima kasih.

Bengkel Kemahiran Maklumat (ISW)

Bengkel Kemahiran Maklumat (ISW)

Bengkel Kemahiran Maklumat (ISW) Perpustakaan Semester Jan 2014

Bengkel Kemahiran Maklumat (ISW) Perpustakaan akan diadakan pada 21,22 & 23 Februari 2014 (Jumaat, Sabtu & Ahad) di Pusat-Pusat Pembelajaran Sabah, Batu Pahat, Sarawak, Johor & Sibu. Berikut adalah maklumat lanjut:

Pusat Pembelajaran Tarikh Masa
PP Sabah 22 & 23 Februari 2014 (Sabtu & Ahad) 8.30 pg – 10.30 pg, 10.45 pg – 12.45 tgh 2.00 ptg – 4.00 ptg (23 Feb sahaja)      
PP Johor 21 Februari 2014 (Jumaat) 2.30 ptg – 3.30 pth (Slot di dalam Bengkel Kemahiran Belajar) 
PP Batu Pahat 22 Februari 2014 (Sabtu) 12.20 tgh – 2.20 ptg, 2.30 ptg – 4.30 ptg
PP Sibu 22 Februari 2014 (Sabtu) 10.15 pg – 11.15 pg & 2.45 ptg – 3.45 ptg
PP Sarawak 23 Februari 2014 (Ahad) 10.00 pg – 12.00 tgh & 2.50 ptg – 4.50 ptg

Semua pelajar OUM dijemput hadir ke Bengkel yang menerangkan cara penggunaan OUM Digital Library dengan berkesan. Sila berhubung dengan Pentadbir PP masing-masing atau hubungi pustakawan Shahril Effendi Ibrahim (shahril_effendi@oum.edu.my) di 03-2773 2331/2134 bagi maklumat lanjut.

Bengkel Kemahiran Maklumat (ISW)

Bengkel Kemahiran Maklumat (ISW)

Bengkel Kemahiran Maklumat (ISW)

Bengkel Kemahiran Maklumat (ISW) Perpustakaan akan diadakan pada 22 & 23 Jun 2013 (Sabtu & Ahad) di Pusat-Pusat Pembelajaran Sabah, Batu Pahat, Perak & P.Pinang. Berikut adalah maklumat lanjut:

Pusat Pembelajaran Tarikh Masa
PP Sabah 22 & 23 Jun 2013 (Sabtu & Ahad) 8.00 pg – 10.00 pg & 10.15 ptg – 12.15 tgh
PP Perak 22 Jun 2013 (Sabtu) 12.00 tgh – 1.00 tgh (Slot di dalam Bengkel Penyediaan Tugasan) 
PP Batu Pahat 22 Jun 2013 (Sabtu) 2.00 ptg – 4.00 ptg
PP P.Pinang 23 Jun 2013 (Ahad) 2.00 ptg – 4.00 ptg
PP Johor 23 Jun 2013 (Ahad) 2.00 ptg – 4.00 ptg

Semua Learners OUM dijemput hadir ke Bengkel yang menerangkan cara penggunaan OUM Digital Library dengan berkesan. Sila berhubung dengan Pentadbir PP masing-masing atau hubungi pustakawan Shahril Effendi Ibrahim (shahril_effendi@oum.edu.my) di 03-2773 2331/2134 bagi maklumat lanjut.

18-Jun-13 1 comment Read More
Bengkel Kemahiran Maklumat (ISW) Semester Mei 2013

Bengkel Kemahiran Maklumat (ISW) Semester Mei 2013

Bengkel Kemahiran Maklumat (ISW) akan dijalankan di PP N.Sembilan, Melaka dan Sarawak pada 15 & 16 Jun 2013. Berikut adalah maklumat lanjut tentang Bengkel tersebut:

Pusat Pembelajaran Tarikh Masa
PP Melaka 16 Jun 2013 (Ahad) 9.00 pg – 11.00 pg & 2.30 ptg – 4.30 ptg
PP Sarawak 15 & 16 Jun 2013         (Sabtu & Ahad) 9.00 pg – 11.00 pg & 2.30 ptg – 4.30 ptg
PP N. Sembilan 16 Jun 2013 (Ahad) 8.30 pg – 10.30 pg & 11.00 pg – 1.00 ptg

Semua Pelajar OUM dijemput hadir ke Bengkel yang dijalankan secara percuma ini. Antara yang akan dipelajari ialah cara penggunaan OUM Digital Library dan juga cara memohon buku bagi pelajar di luar Lembah Klang. Pelajar juga akan ditunjuk-ajar tentang cara mendapatkan maklumat / bahan dari Perpustakaan untuk meyiapkan tugasan. Cara mendapatkan artikel jurnal juga akan dipelajari semasa Bengkel ini.

Sila berhubung dengan Pentadbir PP masing-masing atau hubungi pustakawan Shahril Effendi Ibrahim (shahril_effendi@oum.edu.my) di 03-2773 2331/2134 bagi maklumat lanjut.

isw1_blog

Bengkel Kemahiran Maklumat (ISW) di PP Sandakan pada Jan 2013

isw2

Bengkel Kemahiran Maklumat (ISW) di PP Sandakan pada Jan 2013

Beberapa Pusat Pembelajaran seperti PP Batu Pahat, PP Sabah, PP Perak dan PP P. Pinang  juga akan menjalankan Bengkel ini dalam masa terdekat. Nantikan entry seterusnya bagi maklumat lanjut tentang Bengkel yang akan dijalankan di PP tersebut.

Leisure Readings

Leisure Readings

Reading novel, fiction, motivational books is one of activities mostly done by OUM Learners after exam. The Library has a collection of more than 870 and 480 titles of Malay and English novels, respectively. Books written by well-known authors, such as Cecelia Ahern, John Grisham, Julie Garwood and Paulo Coelho are available in the Library.

 1. 10 books written by Cecelia Ahern are avaible in the Library. Among them are ‘A place called here’, ‘The Gift’, ‘Thanks for the Memories’ and one of most recent, ‘The Time of My Life’ (Pics).

The Time of My Life

The Time of my Life by Cecelia Ahern

 

2. Paulo Coelho is another author that his books are available for loan from this Library. ‘The Alchemist‘, a must-read book, is available here. Other books including ‘The Fifth Mountain’, ‘The Winner Stands Alone’, and ‘The witch of Portobello’.

3. ‘The Shopaholic Series’ is also available in the Library. Among the title – Shopaholic Takes Manhattan, Confessions of a Shopaholic, Shopaholic Abroad and Shopaholic ties the knot. You can get full list books available in the Library by type ‘Sophie Kinsella’ at ‘Search Library’ button. (Pics)

Untitled

How to search a novel by Kinsella from the Library portal

4.  There are many more English novels written by well-known authors are available in the Library. Julie Garwood, Khaled Hosseini, Judith McNaught are some of the authors. All the mentioned books above are now available at  the Library Display Area. Enjoy your reading!

2013-04-23 17.05.14

Novels at Books Display Area

After Exam…

After Exam…

exams_c_236103

Enjoy!!!!!!!!!!!!!!